4 sposoby na kawę mrożoną
4 sposoby na kawę mrożoną
sie072018

4 sposoby na kawę mrożoną

Trudno cieszyć się wakacjami i czerpać radość z długich słonecznych dni, kiedy z nieba leje się żar, a temperatura powietrza za nic nie chce wejść w granice rozsądku. Bez względu na to, czy przemierzasz Polskę, by złożyć dokumenty na studia, pakujesz bagaże na wakacje w Tunezji, czy idziesz na osiem godzin do biura bez klimatyzacji, jedno jest pewne - bez zimnego napoju z kofeiną będzie ciężko. Sprawa nie jest jednak beznadziejna, a odpowiedzią jak zwykle jest… kawa! Ten sam termos, do którego zimą lejesz gorący napar z rozgrzewającymi przyprawami, uzupełnij lodem i… Właśnie, co dalej?

Dziś Kawowski przedstawia cztery przepisy na orzeźwiającą kawą mrożoną:

Tonic Espresso

Podając tę kawę, za każdym razem spotykam się z reakcjami:

  • To jest świetne!

  • To jest na tyle dziwne, że nie wiem, czy mi to smakuje *wypija nawet nie wie kiedy*

  • Pan zrobi jeszcze jedną, bo znajomi wypili i nawet nie skosztowałem/am.

Jest to idealny zamiennik napojów energetycznych, jest smaczny i możesz go ubogacać w dowolny sposób.

  1. Przygotuj wysoką szklankę o pojemności co najmniej 300 ml

  2. Wsyp do niej lód tak, aby jego poziom zrównał się z krawędzią szklanki

  3. Do naczynia wlej tonic tak, aby zostawić ok. 5 cm miejsca na kawę

  4. Przygotuj ok. 50-70 ml mocnej kawy i wlej ją do szklanki

Wskazówka

Tonic Espresso jest dość słodkie. Jeśli chcesz podbić uczucie orzeźwienia, możesz  dodać limonkę i miętę.

Caffe Affogato

Jeśli nie wiesz, czy bardziej masz ochotę na lody czy na kawę, właśnie znalazłeś idealny kompromis. Przepis jest prosty:

  1. Nałóż gałkę swoich ulubionych lodów do małego pucharka lub szklanki

  2. Przygotuj 25-35 ml mocnej kawy

  3. Wlej przygotowaną kawę na lody

Wskazówka

We Włoszech, gdzie wynaleziono ten deser, tradycyjnie używa się lodów śmietankowych. Na górę możesz nałożyć bitą śmietanę i posypać ją wiórkami czekolady.

Caffe shakerato

Kawa mrożona bez mleka to mocne orzeźwienie i jeszcze mocniejsze pobudzenie:

  1. Przygotuj ok. 150 ml. mocnej kawy

  2. Do shakera wsyp ok. 12- 15 kostek lodu

  3. Wlej kawę do shakera i energicznie potrząsaj przez 15 sekund

Wskazówka

Możesz dopieścić ten napój poprzez dodanie np. syropu cukrowego, cynamonu, kakao lub innych dodatków.

Klasyczna kawa mrożona

Last but not least. Każda kawiarnia ma swoje metody, proporcje i wariacje. Tutaj zaprezentuję absolutną podstawę:

  1. Przygotuj wysoką szklankę o pojemności co najmniej 300 ml

  2. Wsyp do niej lód tak, aby jego poziom zrównał się z krawędzią szklanki

  3. Do naczynia wlej mleko tak, aby zostawić ok. 5 cm miejsca na kawę

  4. Przygotuj ok. 50-70 ml mocnej kawy i wlej ją do szklanki.

Wskazówka

Napój podany w ten sposób nie jest słodki. Aby wzbogacić jego smak, przed dodaniem kawy, możesz wlać sos czekoladowy lub syrop smakowy.

Prognozy pogody wskazują, że okazji do wypicia kawy mrożonej będzie tego lata jeszcze wiele. Spróbuj wszystkich wariacji, znajdź swój ulubiony smak i daj znać, który przepis jest Twoim faworytem :) Do przyrządzenia bazy espresso polecam kawę Brazylia Cerrado.

Zostaw komentarz

Koszyk 0 Koszyk

Brak produktów

Darmowa wysyłka! Wysyłka
0,00 zł Razem

Zamawiam

Follow us on Facebook