Trudno cieszyć się wakacjami i czerpać radość z długich słonecznych dni, kiedy z nieba leje się żar, a temperatura powietrza za nic nie chce wejść w granice rozsądku. Bez względu na to, czy przemierzasz Polskę, by złożyć dokumenty na studia, pakujesz bagaże na wakacje w Tunezji, czy idziesz na osiem godzin do biura bez klimatyzacji, jedno jest pewne - bez zimnego napoju z kofeiną będzie ciężko. Sprawa nie jest jednak beznadziejna, a odpowiedzią jak zwykle jest… kawa! Ten sam termos, do którego zimą lejesz gorący napar z rozgrzewającymi przyprawami, uzupełnij lodem i… Właśnie, co dalej?
Dziś Kawowski przedstawia cztery przepisy na orzeźwiającą kawą mrożoną:
Tonic Espresso
Podając tę kawę, za każdym razem spotykam się z reakcjami:
To jest świetne!
To jest na tyle dziwne, że nie wiem, czy mi to smakuje *wypija nawet nie wie kiedy*
Pan zrobi jeszcze jedną, bo znajomi wypili i nawet nie skosztowałem/am.
Jest to idealny zamiennik napojów energetycznych, jest smaczny i możesz go ubogacać w dowolny sposób.
Przygotuj wysoką szklankę o pojemności co najmniej 300 ml
Wsyp do niej lód tak, aby jego poziom zrównał się z krawędzią szklanki
Do naczynia wlej tonic tak, aby zostawić ok. 5 cm miejsca na kawę
Przygotuj ok. 50-70 ml mocnej kawy i wlej ją do szklanki
Wskazówka
Tonic Espresso jest dość słodkie. Jeśli chcesz podbić uczucie orzeźwienia, możesz dodać limonkę i miętę.
Caffe Affogato
Jeśli nie wiesz, czy bardziej masz ochotę na lody czy na kawę, właśnie znalazłeś idealny kompromis. Przepis jest prosty:
Nałóż gałkę swoich ulubionych lodów do małego pucharka lub szklanki
Przygotuj 25-35 ml mocnej kawy
Wlej przygotowaną kawę na lody
Wskazówka
We Włoszech, gdzie wynaleziono ten deser, tradycyjnie używa się lodów śmietankowych. Na górę możesz nałożyć bitą śmietanę i posypać ją wiórkami czekolady.
Caffe shakerato
Kawa mrożona bez mleka to mocne orzeźwienie i jeszcze mocniejsze pobudzenie:
Przygotuj ok. 150 ml. mocnej kawy
Do shakera wsyp ok. 12- 15 kostek lodu
Wlej kawę do shakera i energicznie potrząsaj przez 15 sekund
Wskazówka
Możesz dopieścić ten napój poprzez dodanie np. syropu cukrowego, cynamonu, kakao lub innych dodatków.
Klasyczna kawa mrożona
Last but not least. Każda kawiarnia ma swoje metody, proporcje i wariacje. Tutaj zaprezentuję absolutną podstawę:
Przygotuj wysoką szklankę o pojemności co najmniej 300 ml
Wsyp do niej lód tak, aby jego poziom zrównał się z krawędzią szklanki
Do naczynia wlej mleko tak, aby zostawić ok. 5 cm miejsca na kawę
Przygotuj ok. 50-70 ml mocnej kawy i wlej ją do szklanki.
Wskazówka
Napój podany w ten sposób nie jest słodki. Aby wzbogacić jego smak, przed dodaniem kawy, możesz wlać sos czekoladowy lub syrop smakowy.
Prognozy pogody wskazują, że okazji do wypicia kawy mrożonej będzie tego lata jeszcze wiele. Spróbuj wszystkich wariacji, znajdź swój ulubiony smak i daj znać, który przepis jest Twoim faworytem :) Do przyrządzenia bazy espresso polecam kawę Brazylia Cerrado.
Zostaw komentarz Usuń odpowiedź