Co o kawie mówi stopień palenia ziaren?
Co o kawie mówi stopień palenia ziaren?
paź112017

Co o kawie mówi stopień palenia ziaren?

Zanim kawa zamieni się w aromatyczny napar w naszej filiżance, ziarna muszą przebyć długą drogę. Owoce krzewów kawowca z dalekich krajów, po obróbce i sortowaniu, trafiają do palarni (m.in. w ręce Kawowskiego), gdzie poddawane są działaniu wysokiej temperatury. To bardzo istotny element tej podróży do pełni smaku, bo prażenie uwalnia z kawy aż 700 substancji aromatycznych! Dalsze losy ziaren nie pozostają bez znaczenia, ważne jest dopasowanie grubości zmielenia, metoda zaparzania, a nawet jakość użytej wody. Dziś jednak zatrzymamy się przy procesie prażenia, a dokładnie przy stopniach wypalania ziaren.

Według stowarzyszenia National Coffee Association wyróżniamy cztery stopnie palenia:

Palenie jasne (jasno brązowa barwa, przypominająca cynamon) stosowane jest najczęściej przy kawach afrykańskich (np. Etiopia Yirgacheffe), dlatego że pozwala na całkowite zachowanie naturalnej kwaskowatości i aromatu cytrusów. Smak jest łagodny, pozbawiony goryczki i szybko ulatnia się z podniebienia, podobnie jak herbata. W kawach jasno palonych zostaje zachowana najwyższa zawartość kofeiny.

Palenie średnie (średnio brązowy, nadal jasny kolor) najczęściej spotykany stopień palenia. Umożliwia uzyskanie zrównoważonej kwaskowatości i niewielkiej goryczki. Smak utrzymuje się na języku trochę dłużej, wyczuwalne są naturalne aromaty. W kawach średnio palonych możemy spodziewać się optymalnej zawartości kofeiny.

Palenie średnio ciemne
(mocno brązowy kolor, na powierzchni pojawiają się olejki aromatyczne) w tym przypadku kwaskowatość jest bardzo niska, uwydatnia się natomiast posmak goryczki. Naturalne aromaty zanikają, by pozostawić na języku pijącego mocno czekoladowe nuty. Ziarna palone w ten sposób mają stosunkowo niską zawartość kofeiny. 

Palenie ciemne
(ziarna bardzo ciemne, błyszczące) w kawach ciemno palonych kwaskowatość zupełnie zanika, w zamian pojawia się gorycz. Naturalne aromaty znikają, ustępując miejsca posmakowi orzecha. Ciemne palenie oznacza stosunkowo niską zawartością kofeiny.

Na wielu sklepowych półkach znajdziemy też kawy palone bardzo ciemno, wręcz czarne, zwęglone. Taki styl prażenia jest domeną ziaren złej jakości, dlatego że dobrze maskuje naturalnie zły smak, pozostawiając na języku jedynie gorycz. Jeśli producent nie chwali się jakie sprzedaje ziarna, skąd pochodzą i nie podaje stylu palenia, to istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że trafiliśmy właśnie na ten typ kawy.

Każdy styl prażenia umożliwia wydobycie z ziaren innych właściwości. Warto spróbować wszystkich wariantów, aby świadomie wybrać dla siebie najlepszy.

Zasady, które warto zapamiętać:

✔Im ciemniejsze wypalenie, tym mniejsza zawartość kofeiny.
✔Im jaśniejsze wypalenie, tym wyższa kwaskowatość.
✔Goryczka rośnie wraz ze stopniem wypalenia.
✔Naturalne aromaty zanikają wraz ze stopniem wypalenia.

Zostaw komentarz

Koszyk 0 Koszyk

Brak produktów

Darmowa wysyłka! Wysyłka
0,00 zł Razem

Zamawiam

Follow us on Facebook